ПОКАЗНИКИ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ГРОМАДСЬКОЇ БУДІВЛІ - Степанов, Дмитро; Степанова, Наталія; Оникієнко, Сергій; Мартиненко, Віталій (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Наведено актуальність приділення уваги енергоефективності будівель, що дозволить зменшити споживання викопних палив та електроенергії та скоротити шкідливі викиди в навколишнє середовище. Проаналізовано показники енергоефективності громадської будівлі, а саме термічні опори огороджувальних конструкцій, питому енергопотребу на опалення, охолодження та гаряче водопостачання, питоме енергоспоживання будівлі на опалення та охолодження, питомі витрати первинної енергії та питомі викиди парникових газів. Оцінено вплив посилення нормативного термічного опору зовнішньої стіни будівлі на необхідну товщину утеплювача. Вказано, що за умов великого коефіцієнту скління фасаду і дотримання нормативних термічних опорів огороджень будівля не відповідає вимогам щодо питомої енергопотреби на опалення, охолодження та гаряче водопостачання. Досліджено вплив джерела теплоти для опалення будівлі на її питоме енергоспоживання, клас енергоефективності, питомі витрати первинної енергії та питомі викиди парникових газів. Розглянуті варіанти використання газового котла, конденсаційного газового котла, електронагрівників, котла на гранулах з біомаси та підключення до централізованої системи теплопостачання. Обґрунтовано ефективність впровадження реверсивного теплонасосного обладнання для теплохолодопостачання будівель.