СТВОРЕННЯ АРХІТЕКТУРНОЇ ШКОЛИ НА БАЗІ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ АРХІТЕКТУРНОГО НАПРЯМКУ ФБЦЕІ ВНТУ - Смоляк, Володимир Вікторович; Кошова, Анастасія-Юлія Олегівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Наукові дослідження попередніх років в галузі теорії та історії архітектури створили передумови для створення на факультеті БЦІ ВНТУ практичної бази для відкриття архітектурного фаху. Останнім часом в спецраді Архітектурного інституту НУ Львівська політехніка співробітником ФБЦЕІ ВНТУ доц. Смоляком В.В. та аспірантами Хорошою О.І. та Субін- Кожевніковою А.С. захищені кандидатські дисертації зі спеціалізації «Теорія та історія архітектури». Важливість формування та створення архітектурної школи на факультеті будівництва, цивільної та екологічної інженерії Вінницького національного технічного університету за напрямком плідних наукових досліджень в галузі історії народної архітектури Східного Поділля, Вінниччини та міста Вінниці в цілому. Цей факт став відправним для організації на факультеті нової архітектурної спеціальності. Таким чином до переліку будівельних спеціальностей на ФБЦЕІ додасться ще одна, досить вагома та цікава – Архітектура. І викладачі та нові студенти готові до грунтовного та продуктивного навчання за новим напрямком. Наявність спеціальностей пов’язаних із міським будівництвом, промисловим будвництвом та енергоефективними системами забезпечення будвель та споруд лише допоможе у подачі базових та потрібних навиків майбутнім архітекторам. А професійно-науковий викладацький склад відповідає ліцензованим вимогам на відкриття спеціальності, що стане новою гілкою розвитку і факультету, і університету в цілому задля нових наукових здобутків та нових наукових досліджень.