РЕНОВАЦІЯ ДИТЯЧИХ ТАБОРІВ - Риндюк, Світлана Володимирівна; Стасюк, Роман Валерійович; Зачоса, Ольга В’ячеславівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
У статті розглянуто питання щодо актуальності реновації дитячих таборів, розробки нових підходів до проектування та їх модернізації що пов'язана з моральним і фізичним зношенням існуючих дитячих таборів відпочинку. Визначено основні завдання до відпочинку та використання територій дитячих таборів. Сьогодні досить часто дитячі табори зазнають реновації, що зумовлено невідповідністю наявних будівель та споруд території табору сучасним нормам та вимогам. Реновація – це сучасна альтернатива зносу об'єктів та зведенню нових. Вона дозволяє заощадити час та матеріальні витрати та дозволяє адаптувати існуючі будівлі під сучасні потреби. В статті сформовані загальні вектори розвитку відпочинку, які спрямовані на рішення завдань, пов'язаних з переглядом планувального, функціонального і тимчасового використання території таборів відпочинку. Основними з яких є: багатофункціональність, безбар'єрність середовища, соціальна комунікативність, сомасштабність, архітектурно-художній задум, благоустрій території, екологічність, впровадження партнерського розвитку, та цілорічність. А також наведено приклади поєднання векторів розвитку при реновації дитячих таборів, які показують, що табір може бути сучасним, багатофункціональним, екологічним та цікавим.