СТІЙКІСТЬ ДО РОЗТРІСКУВАННЯ АСФАЛЬТОБЕТОНУ, НАСИЧЕНОГО ДОРОЖНЬОЮ СІЛЛЮ, ПРИ ЗАМОРОЖУВАНІ - Мінцзюнь, Го; Королевська, Світлана Вʼячеславівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
В статті розглянуті питання стійкості до розтріскування при низькій температурі, низькотемпературні характеристики асфальтобетону міцності на розтяг при згині та відношення межі міцності при розтягуванні до деформації при згині, що відображає гнучкість асфальтобетону. При відносно низькій температурі асфальтобетон повинен мати певну деформаційну здатність, а температурна усадкова тріщина може бути зменшена в умовах низької температури. Гранична деформація розтягування при згині при низькій температурі тісно пов’язана з характеристиками асфальту. Збільшення в'язкості асфальту може покращити стійкість тротуару до розтріскування при низьких температурах. Відповідно до залишкової стабільності, здатність AC-13 протистояти пошкодженню солі для запобігання ожиледиці трохи більша, ніж у AC-16, а пошкодження розчину солі для протиожеледності для AC-13 від великого до малого: CH4N2O > CH2CH3OH >NaCl, а шкода протиожеледного розчину солі для AC-16 від великого до малого: CH4N2O > NaCl > CH2CH3OH. Після циклу заморожування-відтавання солі стійкість до розтріскування при низьких температурах модифікованого асфальту SBS поступово знижується зі зниженням температури.