ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОГЕННОЇ СИРОВИНИ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ КОМПОЗИЦІЙНИХ В'ЯЖУЧИХ - Березюк, Олег Володимирович; Лемешев, Михайло Степанович; Сівак, Катерина Костянтинівна; Стаднійчук, Максим Юрійович; Сівак, Роман Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Загострення економічної та екологічної ситуації в Україні викликає необхідність розробки нових ефективних технології переробки та використання промислових техногенних відходів теплоенергетики та хімічної промисловості. Такі технології повинні забезпечити максимальну їх ступінь використання при виробництві якісних ефективних будівельних виробів. Вибір технології підготовки, переробки та використання промислових відходів залежить від їх хімічного, мінералогічного, гранулометричного складу та способу отримання. Незважаючи на те що такі відходи використовуються здебільшого як інертні наповнювачі, загальний об’єм їх використання залишається низьким. Частка їх використання при виготовлені будівельних виробів складає 5-12 %, в той же час виготовлення будівельних виробів вимагає додаткових енерговитрат. Багато відходів промисловості та міського господарства, що становлять великий практичний інтерес, залишаються недостатньо затребуваними з різних причин. У цьому плані популяризація можливих напрямів застосування промислових відходів і досягаємого при цьому ефекту має важливе значення. Однією з основних галузей комплексного використання відходів є галузь будівельних матеріалів, де ця сировина може виступати як основа для створення нових високоефективних матеріалів. Прогнозування властивостей таких матеріалів досить складне завдання, вирішення якого може бути досягнуто за рахунок формування системного підходу до визначення показників якості, а також прогнозування та регулювання властивостей матеріалів залежно від цілей та завдань, які вирішують будівельники та технологи при виготовлені будівельних виробів.