ЗАПОВНЮВАЧІ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ З ПРОДУКТІВ РЕЦИКЛІНГУ ТВЕРДИХ НЕОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ - Христич, Олександр Володимирович; Несен, Леонід Миколайович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2023)
Приведено обґрунтування необхідності розробки і впровадження нових ресурсозберігаючих технологій виготовлення будівельних сумішей з використанням заповнювачів отриманих в результаті комплексної переробки твердих неорганічних будівельних відходів. Проведено аналітичні дослідження технологій переробки техногенних відходів для отриманням будівельних матеріалів. Викладено результати вивчення досвіду переробки будівельного брухту з підтвердженням доцільності того, що технології рециклінгу накопичених відвалів будівельного брухту на території де розміщувались зруйновані будівлі не вимагає будь-яких нових спеціалізованих заходів. Представлено прогнозовані об’єми будівельних матеріалів у складі об’єктів житлового будівництва з різними кількісними параметрами складових компонентів елементів огороджувальних конструкцій. Аналітичними дослідженнями встановлено, що накопичені обсяги будівельного брухту від руйнування елементів будівель і споруд в переважній більшості включають залишки бетону, залізобетону, керамзитобетону, цегляної кладки з керамічних і силікатних виробів. З використанням експериментальних проб будівельного брухту виготовлено дослідні серії зразків заповнювачів, визначено їхні гранулометричні характеристики і досліджено фізичні параметри. З використанням нормативно-технічної літератури складено прогнозовані рецептурні параметри бетонної суміші з використанням нового різновиду заповнювачів, отриманих шляхом повторної переробки будівельного брухту. Обґрунтовано наявність на поверхні отриманих заповнювачів реакційноздатних речовин і підтверджено наявність підвищених фізико-механічних характеристик зразків при зменшенні вмісту в’яжучого. Запропоновано рецептурно-технологічні параметри виготовлення стінових будівельних матеріалів з використанням отриманих багатокомпонентних будівельних сумішей. Представлено результати випробувань фізико-механічних характеристик дослідних зразків бетону з використанням заповнювачів з твердих неорганічних відходів.