АКТУАЛЬНІСТЬ РЕНОВАЦІЇ ЗАСТАРІЛИХ ВНУТРІКВАРТАЛЬНИХ ТЕПЛОВИХ МЕРЕЖ - Сердюк, Василь Романович; Сердюк , Тетяна Василівна; Бауман, Катерина Володимирівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
У роботі узагальнені результати обстежень сучасного теплозабезпечення ділянок теплових мереж (ТЗ) системи теплопостачання у житлово-комунальної сфери. Наведений аналіз існуючого стану та втрат теплової енергії в теплових мережах. Приведені міжнародні зобов’язання України щодо реалізації заходів зменшення викидів парникових газів, обмежень у використанні викопних вуглеводів (кам’яного вугілля) та переходу на вуглецево-нейтральну економіку. Показано, що за всі роки незалежності України не приймались державні Програми щодо термосанації теплових мереж, не приділялось належної уваги інженерним мережам, де втрати теплової енергії сягають за деякими джерелами 30-60%. Приведені основні Директиви країн ЄС, які Україна, як член Енергетичного співтовариства, зобов’язана імплементувати у національне законодавство. Окрім того, вона має дотримуватись вимог Директиви 2010/31/ЄС «Про енергетичні характеристики будівель» та нової Директиви про енергоефективність 2012/27/ЄС, яка посилює норми Директиви 2010/31/ЄС, прискорюючи щорічні темпи підвищення енергоефективності будівель країнами – членами ЄС. Наведений порівняльний аналіз методології оцінки механізмів залучення кредитних ресурсів при реалізації заходів інвестиційних проектів за класичною схемою та міжнародних фінансових інститутів спрямованих на енергозбереження в житловому фонді. Тепломодернізація застарілих тепломереж має проводитись шляхом заміни застарілих теплових мереж попередньо ізольованими трубами, які володіють низкою переваг та забезпечують економію теплових ресурсів в декілька разів.