РОЗВИТОК ТА ПРОБЛЕМИ ПАРКУВАЛЬНОГО ПРОСТОРУ В УМОВАХ СУЧАСНОЇ УРБАНІЗАЦІЇ - Бондар, Альона Василівна; Максименко, Марина Аркадіївна; Пелех, Олександр Володимирович; Панченко, Богдан Сергійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
Виявлено особливості проектування парковок в умовах високоурбанізованого житлового середовища, які полягають у поширенні багаторівневих рампових та автоматизованих автостоянок у період масової автомобілізації розвинутих країн світу. Сучасні тенденції тяжіють до плавної інтеграції автостоянок із житловою, громадською, офісною забудовою, а також природним рельєфом та ландшафтом. В статті розглянуто досвід великих міст світу (Лондон, Токіо, Сінгапур, міста ОАЕ, міста Європи), що дозволяє сформулювати такі основні напрямки розвитку паркувального простору: екологізація будівель парковок; використання кооперованих автостоянок; виділення зони із спільним використанням паркувальних місць; рух до поступової відмови від автостоянок; адаптивність автостоянок та їх реконструкція під інші функції при зменшенні попиту. Проаналізовано вітчизняну практику проектування автостоянок, орієнтованих на житлову забудову. Виявлено, що найбільшого поширення набули відкриті площинні автостоянки та підземні вбудовані (в основному для бізнес- та еліт-класу). Виявлено основну проблематику розвитку паркувального простору в Україні: низький рівень проектування та будівництва окремих багаторівневих рампових та механізованих автостоянок, не вирішене питання зберігання та обслуговування автомобілів при житловій забудові, яка активно зростає в урбанізованих містах. Розглянуто ефективний підхід до розміщення парковок в умовах сучасної урбанізації з метою раціонального використання наявної міської території Вінниці та оптимізації транспортної мережі міста шляхом інтеграції в нього паркувань. Проаналізовано стан автомобілізації, організації паркувального простору, проблематика в Україні та у місті Вінниці.