ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛОПРОВІДНОСТІ ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ ІЗ МІНЕРАЛЬНОЇ ВАТИ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Бікс, Юрій Семенович; Лялюк, Андрій Олександрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
За результатами аналізу вітчизняних та зарубіжних літературних джерел відзначається, що зменшення споживання енергоносіїв для створення оптимального мікроклімату приміщень будівель передбачає зменшення тепловтрат через зовнішні огороджувальні конструкції. Будівництво нових будівель та термодернізація існуючих здійснюється з використанням різних за властивостями теплоізоляційних матеріалів, паспортні дані виробників про їх характеристики потребують уточнення при визначенні енергетичної ефективності будівель. Для експериментальних досліджень теплоізоляційного матеріалу, який використовується для поліпшення теплоізоляційної оболонки, обрано мінеральну вату. Енергоефективність мінеральної вати досліджувалась за допомогою установки з кліматичною камерою з гомогенним тепловим потоком по площі перерізу зразка. Для реєстрації зміни величини теплового потоку використовувалися термопари, які розташовані в різних точках кліматичної камери зі зразком мінеральної вати. Дані про зміну температури протягом періоду спостережень до стабілізації величини теплового потоку визначалися автоматичним блоком реєстрації. Отримано зміну в часі температурного режиму в різних точках зразка мінеральної вати. Коефіцієнт теплопровідності, який характеризує ефективність теплоізоляційного матеріалу із мінеральної вати, обчислювався за відомою формулою Фур’є для стаціонарного теплового режиму за значеннями про перепад температур в характерних перерізах досліджуваного зразка. Виявлено розбіжність між значеннями теплопровідності досліджуваного зразка та паспортними даними теплопровідності мінеральної вати, що надаються її виробником.