РОБОТА БУРОНАБИВНИХ ПАЛЬ З РОЗШИРЕНОЮ ПЯТОЮ В НАБУХАЮЧИХ ГРУНТАХ ЗА ЧИСЛОВИМ МЕТОДОМ ГРАНИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ - Моргун, Алла Серафимівна; Чженфен, Тянь (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
Тема присвячена актуальній проблемі фундаментобудування та механіки ґрунтів – пружно-пластичному моделюванню сумісної роботи системи «ґрунтова основа – буро набивна паля» з метою визначення несучої спроможності фундаменту для забезпечення стійкості і малопросадковість споруди, тим самим уникнути її можливого нерівномірного просідання чи руйнування. Для цього необхідно забезпечити прогнозування і числову реалізацію розрахунків пальової фундаментної конструкції. В роботі з позицій механіки дисперсного пружно-пластичного середовища викладено уявлення про особливості поведінки під навантаженням буро набивної палі з розширеною п’ятою в глинистих набухаючи ґрунтах. При проведенні розрахунків враховано основний зміст теорії пружно-пластичних процесів – залежність напружено-деформованого стану від історії навантаження. Основним розрахунковим рівнянням моделі роботи ґрунту є інтегральне рівняння, отримане К. Бреббія [1]. В залежності від властивостей ґрунту і діючих напружень осадка споруди здійснюється в результаті ущільнення чи витискування ґрунту з під фундаменту. В тому і другому випадку явище осідання обумовлено течією ґрунту, тому природно, що на перший план розв’язку статичних задач фундаментобудування виступає умова, чи рівняння, що визначають границю між твердим і текучим станом грунту в залежності від напружень. Прикладання числового МГЕ до розв’язку нелінійної задачі геомеханіки обґрунтовано теоретичними викладками, підкріплено та проілюстровано даними числового розрахунку