ПЕРЕДУМОВИ ВИРОБНИЦТВА ВУЗЛІВ-КОНЕКТОРІВ БУДІВЕЛЬНИХ МЕТАЛОКОНСТРУКЦІЙ ЛИВАРНИМ СПОСОБОМ ЗА РАЗОВИМИ МОДЕЛЯМИ - Дорошенко, Володимир Степанович; Янченко, Олександр Борисович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
В статті виконано огляд поширених елементів швидкозбірних модульних будівельних металоконструкцій з переліком їх переваг та оцінкою перспективи виготовлення їх важливих вузлів за разовими моделями ЛГМ-процесом. Будівництво із застосуванням металоконструкцій має всі передумови стати імпульсом та ефективним рішенням в будівельній галузі, що сприятиме відбудові країни. Розглянуто виготовлення вузлів-конекторів та болтових кронштейнів для з’єднання балок та конекторів з гнучкими сталевими пластинами для сейсмічно нестабільних умов. Інститутом ФТІМС НАН України, починаючи з 2011 року, запатентовано ряд каркасно-комірчастих тонкостінних литих конструкцій за моделями з пінополістиролу, що зібрані переважно з елементів, які повторюються, і що аналогічно до сучасного способу монтування збірних будівельних металоконструкцій. Також накопичено досвід лиття методом ЛГМ деталей з литою різьбою, що спрощує серійне виготовлення кульових вузлів сполучення та конічних наконечників для трубчастих елементів. При зведенні ангарів і складів з оболонковими склепіннями зниження ваги металевих оболонок з обов’язковим зберіганням їх необхідної міцності є важливою вимогою до проектування таких конструкцій. Для цього, зокрема, для будівельних конструкцій застосовують метод інверсії гнучких висячих сіток, що формуються з плоского стану дією сили тяжіння. З використанням того, що перевернута ланцюгова лінія слугує ідеальним обрисом для арок і куполів, оскільки однорідні арки в формі такої лінії зазнають лише деформації стиснення, але не вигину, було відпрацьовано метод фізичного моделювання опорної поверхні безмоментної склепінчастої оболонки складної криволінійної поверхні способом перевертання провисаючої нагрітої термопластичної синтетичної плівки, що виявилось простіше, ніж за методом перевертання висячих сіток.