СУЧАСНІ ПІДХОДИ КОМПЛЕКСНОЇ ПЕРЕРОБКИ ПРОМИСЛОВИХ ТЕХНОГЕННИХ ВІДХОДІВ - Лемешев, Михайло Степанович; Сівак, Катерина Костянтинівна; Стаднійчук, Максим Юрійович; Сівак, Роман Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
В даній статті наведена інформація про можливість комплексного використання фосфогіпсу, металевого шламу та червоного бокситового шламу при виготовлені будівельних виробів. Загострення екологічної та економічної ситуації в Україні потребує необхідності в розробці нових ефективних технологій переробки та використання техногенних промислових відходів хімічної промисловості. Такі технології повинні забезпечити максимальну їх ступінь використання при виробництві будівельних виробів. Вибір технології підготовки, переробки та використання промислових відходів залежить від ряду факторів, а саме хіміко-мінералогічного, гранулометричного складу та способу іх отримання. Незважаючи на те що такі відходи використовуються здебільшого як інертні наповнювачі, загальний об’єм їх використання залишається низьким. Частка їх використання при виготовлені будівельних виробів складає лише 10 - 12%. Встановлено, що в умовах наявності відкритих відвалів фосфогіпс та червоний бокситовий шлам являються джерелом забруднення навколишніх територій. Широкомасштабному використанню фосфогіпсу перешкоджають його специфічні особливості: наявність у його складі фосфорної і сірчаної кислоти та водорозчинних шкідливих сполук фосфору і фтору. Тому перед використанням фосфогіпсу потрібно нейтралізувати шкідливі домішки та зменшити концентрацію кислотних залишків. Найбільш ефективним метод використання фосфогіпсу, дрібнодисперсних порошків шламів сталі ШХ-15 та червоного бокситового шламу є комплексне використання таких відходів, в результаті чого можна отримати металофосфатне та металозолофосфатне в’яжуче.