ВПЛИВ СТЕПЕНІ ДИСКРЕТИЗАЦІЇ ТЕХНІЧНОГО ОБ’ЄКТУ НА РЕЗУЛЬТАТИ ПРОГНОЗУ ЗА МГЕ - Моргун, Алла Серафимівна; Меть, Іван Миколайович; Шевченко, Ігор Ігорович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
Суттєвою різницею ґрунтів від однорідних пружних тіл є те, що при дії зовнішніх навантажень залишкові деформації завжди є супутніми пружним, навіть при незначних навантаженнях. Сума залишкової та пружної деформації складає повну деформацію ґрунтової основи. Одночасна наявність в ґрунті зон, що працюють як в пружній так і в пластичних зонах потребує для моделювання його поведінки залучення теорії пружності та пластичності [1-4]. Відомо, що рішення змішаної задачі теорії пружності і теорії пластичності ґрунтів значно наближує до дійсності результати розрахунків осідань. Сучасна тенденція переходу до автоматизованих методів розрахунку різко змінила пріоритети в бік необхідності розробки більш достовірних математичних моделей нелінійно-деформованих ґрунтових масивів, складених із шарів із різними властивостями. Містобудування та сучасна промисловість потребують будівництва відповідальних споруд на все більш складних інженеро-геологічних умовах для яких раціональним видом фундаментів є пальові. Широке застосування пальових фундаментів потребує розробки надійних методів їх розрахунку з метою отримання надійних конструктивних рішень. Тому сучасний етап розвитку механіки грунтів характеризується активним переходом до нових розрахункових моделей, які більш повно відображають нелінійність деформування і реологічні властивості ґрунтів і ці питання залишаються актуальною проблемою сьогодення. В роботі для цього використано числовий метод граничних елементів, який з’явився в результаті подальшого теоретичного розвитку широкого класу числових методів, об’єднаних під загальною назвою теорія скінчених елементів. Він базується на наявності фундаментального рішення краєвої задачі, яке відповідає функції джерела, завданого у вигляді дельта-функції Дірака. Наявність фундаментального рішення дуже важливо з практичної точки зору для числової реалізації задачі за МГЕ. При наявності фундаментального рішення скінчені елементи використовуються для апроксимації границі області, а апарат класичних інтегральних рівнянь прикладається до внутрішньої частини області.