ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА ПРИЙОМИ РЕНОВАЦІЇ ПРОМИСЛОВОЇ ЗАБУДОВИ НА ПРИКЛАДІ М. ВІННИЦІ - Субін-Кожевнікова, Альона Сергіївна; Хороша, Оксана Іванівна; Голосенко, Артем Сергійович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2022)
Виробничі території мають високий містобудівний потенціал, їх оновлення дасть змогу покращити загальні архітектурно-містобудівні, екологічні та естетичні характеристики міст, створити комфортне архітектурне та ландшафтне середовище. Питання якісного перетворення міського середовища шляхом оновлення промислової забудови привернуло увагу науковців ще наприкінці XX ст. Дана проблематика не полишає своєї актуальності і в сучасних наукових дослідженнях, оскільки ідентифікація шляхів гармонізації та розвитку міського середовища шляхом переосмислення та оновлення промислової забудови є одним із актуальних завдань при формуванні концепції сталого розвитку українських міст. У статті розглянуто загальні положення реновації промислових об’єктів у міській забудові. На прикладі міста Вінниці проаналізовано основні чинники, що зумовлюють можливість оновлення деградованої промислової забудови та її адаптації до сучасного міського середовища. Сформульовано основні принципи та прийоми реновації промислових об’єктів під об’єкти громадського призначення. В історично-сформованій планувальній структурі Вінниці наявні території колишніх підприємств, що внаслідок зростання територій міста, опинились розташовані в центрах активного розвитку громадських просторів. Одне з таких місць – колишній завод тракторних агрегатів по вул. Батозькій. Тому питання відродження пріоритетної для розвитку Вінниці території, яка в процесі реновації набуде рис унікального і функціонального простору, є пріоритетним. Це допоможе формуванню сприятливого середовища життєдіяльності міста та послужить сходинкою розвитку галузі економіки і рекреації.