СУЧАСНІ ПРИЙОМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗЕЛЕНИХ ЗОН В УЩІЛЬНЕНІЙ ЗАБУДОВІ МІСТА - Риндюк, Світлана Володимирівна; Максименко, Марина Аркадіївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2021)
В даний час, серед безлічі факторів, що впливають на психологічний і фізіологічний комфорт міського жителя, є рівень якості навколишнього середовища та екології, наявність відкритих озеленених просторів, збереження зв'язку людини з природою. Проблема створення зон екологічного комфорту набуває особливої актуальності в умовах ущільненої забудови міського простору. Предметом дослідження цієї статті є особливості формування зон екологічного комфорту в структурі громадських просторів з урахуванням сучасних вимог до якості міського середовища. У статті проаналізовано сучасні підходи до озеленення і збільшення комфорту міського середовища в умовах підвищення щільності забудови. Наведено типи озеленення дахів будівель і споруд. Визначено, що екстенсивний тип озеленення переважно застосовується для озеленення дахів гаражів, альтанок, терас і різних господарських будівель. При цьому доступ людей на такий дах не передбачається. Тоді ж як інтенсивний тип озеленення застосовують на плоских покрівлях будівель для відпочинку населення. Наведено основні переваги подібного озеленення. Проаналізовано основні види вертикального озеленення, яке застосовують для декорування фасадів будівель.