МЕТОДИКА РОЗРАХУНКУ ФУНДАМЕНТІВ В ЩІЛЬНОМУ КОТЛОВАНІ МЕТОДОМ ГРАНИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ - Моргун, Алла Серафимівна; Меть, Іван Миколайович; Шевченко, Ігор Ігорович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2021)
Основне завдання інженера-будівельника – забезпечити надійність конструкції з максимальною ефективністю використання часу, матеріалів та енергії. У будівництві у проектній майстерні має бути передбачено все – і міцність, і економічна доцільність. Балансування на «краю прірви» потребує точного математичного апарату. Сучасний математичний апарат механіки ґрунтів заснований на рішеннях теорії пружності та теорії граничної рівноваги. В цьому випадку розрахунок основ проводиться з умов суто пружного з'єднання і граничні навантаження визначаються без зв'язку з деформаціями. Більшість пружнопластичних деформацій - від закінчення пружної стадії до втрати стійкості розрахунковими моделями не покривається. У той же час запаси пружнопластичної зони дозволяють збільшити навантаження на фундамент за умови, що просідання пружного ступеня ще не досягне гранично допустимого значення для даної конструкції. Метод граничних елементів (МГЕ) дозволяє вирішувати такі завдання. Головний недолік фундаменту на натуральній основі - складність його виготовлення та висока матеріаломісткість. Ці недоліки можуть бути усунені шляхом будівництва фундаментів у порожнинах заданої форми, які утворюються у ґрунті. До них відносяться фундаменти в ущільнених канавах, які влаштовують у колодязях із розширенням на дні. Ґрунт зберігає свій повноцінний склад, завдяки чому в роботі присутня бічна поверхня, яка приймає частину вертикального навантаження і чинить значний опір горизонтальним силам. У статті наведено метод інтегрування математичної моделі поведінки під навантаженням фундаменту в ущільненому котловані з чисельним МГЕ. Теоретичне дослідження є впливом додавання піщано-гравійної суміші на дно ущільненого кар'єру на несучу здатність пірамідальних паль.