АНАЛІЗ СПОСОБІВ ПІДВИЩЕННЯ РАДІАЦІЙНО-ЗАХИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Ковальський, Віктор Павлович; Друкований, Михайло Федорович; Олійник, Юлія Григорівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2021)
В роботі розглянуто проблеми забруднення довкілля радіаційно-небезпечними та екологічно шкідливими елементами. Радіаційно-небезпечне забруднення відбувається в декількох напрямках, а саме при дії постійного природнього радіаційного фону, внаслідок викидів Чорнобильської аварії, виробництва ядерної енергії, забруднення рік та озер, використання будівельних матеріалів з підвищеним показником вмісту природних радіонуклідів. На сьогодні в Україні призупинено проведення комплексних заходів по зниженню радіаційного забруднення в галузі будівництва в зв’язку з відсутністю дієвих методів боротьби за екологічну безпеку та за покращення демографічної ситуації в країні. В якості способів підвищення радіаційно-захисних властивостей будівельних матеріалів розглянуто варіанти структурних моделей, будівельних технологій, впровадження та удосконалення яких є перспективою наукового розвитку будівельної галузі. Для екологічно безпечного, економічно доцільного, системно налагодженого експлуатування будівельних конструкцій і об’єктів будівництва загалом, невід’ємним є дотримання принципів радіаційного захисту шляхом оптимізації ресурсних характеристик відповідних об’єктів. Тому виконано аналіз актуальності наведених способів створення якісних будівельних матеріалів з урахуванням показників підвищення радіаційно-захисних властивостей будівельних матеріалів.