ОСВОЄННЯ ПІДЗЕМНОГО ПРОСТОРУ ЯК ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ УРБАНІЗАЦІЇ МІСТ - Риндюк, Світлана Володимирівна; Максименко, Марина Аркадіївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2021)
У статті розглядається дослідження розвитку модернізації та перетворення міського середовища. Розглянуті окремі питання освоєння підземного простору в міських умовах, виділені та охарактеризовані етапи еволюції підземної урбаністики. Наведено та проаналізовано приклади освоєння і раціонального використання підземного простору. Розглядається підземний простір як цінний відновлювальний георесурс мегаполісу, який може активно сприяти сталому розвитку міста. При цьому повинні враховуватися ряд факторів, що впливають на екологію підземного середовища, стан гідрогеологічного середовища та існуючих будівель і споруд. Надконцентрацію населення, інфраструктури і промислового виробництва призводить до перевантаження геоекологічного і гідрогеологічного середовища. У вітчизняній і зарубіжній практиці простежується тенденція до об'єднання торгово-побутових підприємств, видовищних, культурно-освітніх, адміністративних і спортивних установ, транспортних споруд в великі комплекси з підземною частиною. Основний сенс освоєння підземного простору - економія площі поверхні в межах міста. Цей прийом реконструкції міських просторів використовується переважно в зонах найбільш інтенсивних транспортних потоків і перетинань, на територіях промислових вузлів і зон комунально-складського призначення.