ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО МІКРОКЛІМАТУ ПРИ РЕКОНСТРУКЦІЇ ІСТОРИЧНИХ БУДІВЕЛЬ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ - Джеджула, В'ячеслав Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
В сучасних умовах значного поширення набуває практика реконструкції історичних будівель, зокрема театрів, філармоній, концертних залів. Такі будівлі мають значні кондиційовані об’єми та великі відкриті площі для розташування глядачів. Нормативна документація та умови сьогодення вимагають влаштування систем кондиціювання для забезпечення оптимальних умов перебування людей в даних приміщеннях. Практика та теорія вентилювання доводить, що приміщення великих об’ємів, як вищезазначені, потребують використання повітряного опалення для забезпечення нормованих параметрів мікроклімату в холодний період року та охолодження повітря в теплий період року. Значна відмінність формування повітряного середовища в теплий і холодний період року і сформувала задачі дослідження та підтверджує їх актуальність. В статті розглянуто підходи з формування енергоефективного мікроклімату приміщень закладів культури на прикладі реконструкції системи вентиляції Вінницького обласного українського музично-драматичного театру імені М. Садовського. Формування енергоефективного мікроклімату громадських будівель культурного спрямування потребує детального розрахунку повітрообмінів приміщень та схем повітророздачі. Використання правильних схем роздачі та видалення повітря, обробки повітря та автоматичного контролю дозволить значно підвищити енергоефективність процесу формування внутрішнього мікроклімату зазначених приміщень.