ПРОГНОЗУВАННЯ ПОВЕДІНКИ ДИСПЕРСНОГО ГРУНТУ В ОСНОВАХ БУРОВИХ ОПОР-КОЛОН ЗА МГЕ - Моргун, Алла Серафимівна; Меть, Іван Миколайович; Задорожнюк, Віолета Олегівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
На теперішній час спорудження каркасних будівель проводиться на звичайних стовпчастих фундаментах, влаштування яких пов’язане з необхідністю виконання великого об’єму земляних робіт, значними затратами на виготовлення опалубки та підготовки бетонної суміші в стислих умовах. Зниження трудовитрат та економію можна отримати при використанні фундаментів із буро набивних паль та улаштуванні залізобетонних ростверків, а це також потребує відривки котлованів, додаткових витрат арматури, затрат праці та матеріалів. Крім того, бетонування ростверків з технологічною перервою після улаштування паль збільшує терміни будівництва. Більш економічним є застосування одиночних бурових опор-колон. Вони мають більший діаметр стовбура ніж буро набивні палі та більш високу несучу здатність. Розширення у верхній частині стовбура збільшує опір ґрунту в горизонтальному напрямку за рахунок розвиненої бокової поверхні, а також сприяє використовуванню вертикального навантаження для привантаження призми випору, що примикає до верхньої частини опори (по аналогії з пірамідальними палями). Розширена п’ята підвищує несучу здатність по ґрунту на дію вертикального навантаження. Зростання об’ємів промислового і цивільного будівництва та необхідність проектування надійних і економічних споруд потребують напрацювання сучасних прогнозних методів визначення несучої спроможності такого виду фундаментів з метою забезпечення міцності будівель. Напрацювання і впровадження більш досконалих і економічних методів розрахунку та проектування фундаментних конструкцій, направлених на виявлення і реалізацію їх резервів є важливою і актуальною проблемою будівельної науки. Врахування нелінійності деформування фундаментів в сполученні з прийомами їх оптимального проектування дозволяє підняти адекватність розрахунків і отримати суттєву економію бетону та арматури. В роботі за числовим методом граничних елементів (МГЕ) з позицій механіки дисперсного пружно-пластичного середовища викладено уявлення прогнозування несучої спроможність бурових опор-колон з розширеннями в верхній та нижній частинах. Вирішення нелінійної задачі прогнозування несучої спроможності бурових опор-колон з розширеннями має як наукове так і прикладне значення та тісно пов’язане з аналізом НДС ґрунту.