ВИКОРИСТАННЯ ГОТОВИХ УЩІЛЬНЮВАЧІВ ШВІВ В ЦЕМЕНТОБЕТОННИХ ПОКРИТТЯХ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ І АЕРОДРОМІВ - Гамеляк, Ігор Павлович; Дмитриченко, Андрій Миколайович; Попелиш, Іван Іванович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Підвищення вимог до надійності, працездатності і міцності дорожніх одягів викликане зростанням вантажопідйомності транспортних засобів і інтенсивності руху на дорогах. Зростаючим вимогам руху, як показує вітчизняний і світовий досвід, найбільшою мірою відповідають цементобетонні покриття. Стабільні транспортно-експлуатаційні показники, висока довговічність дають їм переваги перед покриттями, побудованими із застосуванням органічних в'яжучих. У цементобетонних покриттях автомобільних доріг і аеродромів у процесі будівництва і реконструкції влаштовуються поздовжні і поперечні шви різного призначення які запобігають деформаціям і руйнування покриттів (утворення тріщин, відколи кутів і країв плит, лущення поверхневого шару бетону, поява вибоїн і раковин, вертикальні зсуви плит і їх жолоблення, руйнування стикових з'єднань і заповнювачів швів). Руйнування покриттів, як правило, має місце у випадках, коли напруги і деформації, що виникають у плитах, перевищують припустимі значення, а також при порушенні герметизації швів і тріщин. Відновлення герметизації деформаційних швів і тріщин – важливі етапи робіт із продовження експлуатаційного ресурсу покриттів. Велику роль на ефективність роботи герметика у швах і його термін служби виявляє деформативність герметизуючих матеріалів. При виборі типу герметика враховують можливі максимальні негативні і позитивні температури повітря регіону, де експлуатуються покриття. У цей час створені унікальні герметизуючи матеріали з використанням полімерних композицій. Ці матеріали мають високі техніко-експлуатаційні характеристики й гарантований термін служби не менш 5 років. Ущільнення або заповнення поперечних і поздовжніх швів у цементобетонних покриттях є важливим фактором для забезпечення довгострокових експлуатаційних якостей покриття. Досвід використання різних варіантів герметизуючих матеріалів для швів показує, що їх правильна установка може забезпечити важливі засоби захисту, які покращують характеристики швів і покриттів. В останні роки в закордонній практиці дуже часто використовується для герметизації швів технологія закочування в шов еластичних цільних або порожніх гумових профілів. У цьому випадку можливе проведення робіт навіть у сиру погоду і при низьких температурах. Для установки профілів розроблені спеціальні машини. У статті розглядаються питання герметизації поперечних та поздовжніх швів цементобетонних покриттів автомобільних доріг і аеродромів герметизуючими матеріалами, у тому числі готовими ущільнювачами, необхідність їх використання та дослідження впливу герметизуючих матеріалів на конструкцію швів і експлуатаційні показники цементобетонних покриттів у цілому.