МОДЕЛЮВАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ УТЕПЛЕННЯ ПРОЕКТУ БУДИНКУ З СКЛАДНИМИ ФОРМАМИ ФАСАДІВ - Афанасьєв, Борис Анатолійович; Бабій, Ігор Миколайович; Борисов, Олександр Олександрович; Кучеренко, Лілія Василівна; Хлицов, Микола Володимирович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
У статті наведено шляхи вибору ефективних конструктивно-технологічних рішень систем скріпленої теплоізоляції складних форм фасадів на основі моделювання теплових полів та потоків з допомогою використання програмного комплексу SolidWorks Simulation Xpress. Визначення оптимальних параметрів теплоізоляції на стадії проектування дозволить позбутися негативних впливів містків холоду в вузлах з’єднання балконів та зменшити вартість влаштування систем скріпленої теплоізоляції фасадів з складними формами. Було встановлено, що найбільш ефективно здійснювати утеплення не всього контуру балконної плити, як того вимагає нормативна документація, а достатньо розмір утеплення від стіни ззовні, що дорівнює 750 мм при товщині утеплювача зверху плити 30 мм, та знизу плити – 50 мм. Економічно доцільно таку технологію утеплення використовувати для сучасних багатоповерхових будинків з не стандартними об’ємно-архітектурними рішеннями, які збудовані за каркасно-камінними, каркасно-монолітними або монолітними схемами без терморозривів між балконною плитою та монолітною плитою перекриття з відкритими типами балконів та еркерів або не закритих лоджій.