МОДЕЛЮВАННЯ ТЕПЛОВОГО РЕЖИМУ ВУЗЛА ПРИМИКАННЯ БАЛКОННОЇ ПЛИТИ З УТЕПЛЕННЯМ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Горюн, Оксана Юріївна; Паламарчук, Олександр Михайлович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Наведено результати тепловізійного обстеження багатоповерхової житлової будівлі, які свідчать про наявність «містків холоду» у вузлі примикання балконної плити до зовнішньої стіни. Запропоновано вдосконалене конструктивне виконання енергоощадного вузла примикання балконної плити. Конструкцією передбачено на зовнішню стіну в місці примикання її до балконної плити нанесення клеючого розчину, поверх якого розміщують утеплювач, на який накладають армовану сітку. Поверх сітки наносять ґрунтовку та декоративну штукатурку. Всередині зовнішньої стіни, з її внутрішньої сторони в місці примикання до неї балконної плити, влаштовують шар утеплювача у вигляді аерогелевої плити, а поверх балконної плити укладають поліетиленову плівку. Далі розміщують утеплювач, на який наносять цементно-піщаний розчин армований сіткою із скловолокна. Виконано моделювання розподілу теплових потоків в існуючому та запропонованому вузлах примикання балконної плити до зовнішньої стіни. За результатами чисельного моделювання встановлено, що використання всередині зовнішньої стіни у місці її примикання до балконної плити шару утеплювача у вигляді аерогелевої плити дозволяє зменшити тепловтрати у вузлі примикання, до зовнішньої стіни огороджувальної конструкції будівлі.