МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ ПРИЙНЯТТЯ КОНСТРУКТИВНО-ТЕХНІЧНИХ РІШЕНЬ ВИБОРУ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧОГО ПОКРИТТЯ БУДІВЛІ - Лялюк, Олена Георгіївна; Лялюк, Андрій Олександрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Розроблена класифікація факторів, що впливають на раціональний вибір енергозберігаючого покриття. Використаний математичний апарат, заснований на теорії нечіткої логіки, для прогнозування енергоефективності покриття. Розроблено моделі прийняття конструктивно-технологічних рішень вибору енергозберігаючої покрівлі на різних етапах інвестиційної діяльності в будівництві. Запропонована ієрархічна система математичних моделей дозволяє вибрати енергозберігаючу покрівлю в залежності від впливу природно-географічних, архітектурно-планувальних та інженерно-технологічних параметрів будівельного об'єкта на основі нечітких логічних виразів "ЯКЩО-ТО". Виконано оцінку рівнів лінгвістичних змінних, які встановлюють зв'язок між факторами впливу. Шляхом дефазифікації вихідних показників нечіткий логічний висновок перетворюється в кількісну величину, яка відповідає прогнозованому значенню енергоефективної покрівлі.