МОДЕЛЮВАННЯ ТА АНАЛІЗ ХВИЛЕУТВОРЕНЬ У ТВЕРДИХ ДЕФОРМОВАНИХ Й КАПІЛЯРНО ПОРИСТИХ ТІЛАХ ЗА НАЯВНОСТІ ПЛАСТИЧНОЇ ТЕЧІЇ - Човнюк, Юрій Васильович; Довгалюк, Володимир Борисович; Скляренко, Олег Михайлович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
У роботі обґрунтована модель хвилеутворень у твердих деформованих й капілярно-пористих тілах за наявності пластичної течії у них. Показано, що самоорганізація релаксаційних процесів, які протікають у деформованих твердих та капілярно-пористих тілах на концентраторах напружень може призводити до виникнення автохвиль, які можна спостерігати як хвилі зсувів. На початкових стадіях деформування стійкої синхронізації елементарних актів пластичної деформації ще не відбувається, тому найбільш чітко хвилі деформації спостерігаються на ділянці зміцнення деформаційної кривої. У матеріалах, які мають різку границю текучості перехід до скоррельованого протікання релаксаційних процесів відбувається шляхом переміщення смуг Чернова-Людерса. При цьому особливу роль відіграє поворотна компонента деформації, котра досягає максимуму на фронті смуги. Аккомодаційні повороти синхронізують роботу концентраторів напружень у різних зернах/порах тіла чи на границях останніх, створюючи умови для формування авто хвиль деформації.