ПРУЖНО-ПЛАСТИЧНЕ ДЕФОРМУВАННЯ ГРУНТОВОЇ ОСНОВИ ПЛИТНОГО ФУНДАМЕНТА ЗА МГЕ - Моргун, Алла Серафимівна; Роїк, Богдан Максимович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Науково-технічна допомога проектувальникам споруд в складних гідрогеологічних умовах будівництва потребує вирішення задач забезпечення їх експлуатаційної надійності, максимальної ефективності капітальних вкладень, удосконалення методів їх розрахунку. Ця задача є актуальним питанням геотехніки. Щоб надійно проектувати необхідно знати дійсну несучу спроможність фундаментної конструкції. Відсутність цих даних вимушує проектувальника при розрахунках вводити через мірні запаси міцності, що веде до необґрунтованого подорожчання споруди, яка проектується. В роботі за числовим методом граничних елементів (МГЕ) з позицій механіки дисперсного пружно-пластичного середовища викладено уявлення прогнозування несучої спроможність фундаментної плити 16-ти поверхової житлової споруди.