ЕКОЛОГІЧНО ЕФЕКТИВНІ БУДІВЕЛЬНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ТЕПЛОМОДЕРНІЗАЦІЇ БУДІВЕЛЬ - Лемешев, Михайло Степанович; Христич, Олександр Володимирович; Лемішко, Катерина Костянтинівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Проведений аналіз відповідності огороджувальних конструкцій об’єктів існуючої забудови періоду індустріалізації сучасним вимогам до конструкцій зовнішньої оболонки об’єктів житлового і громадського призначення. Виконано обґрунтування необхідності розгортання науково-проектної діяльності в галузі тепломодернізації об’єктів нерухомості. Розглянуто наслідки впливу на навколишнє середовище електромагнітних забруднень. Відмічено, що для сучасних умов експлуатації об’єктів житлового фонду одночасно з підвищення теплозахисних характеристик огороджувальних конструкцій будівлі актуальною є проблема зменшення рівнів електромагнітного забруднення приміщень. Наслідком негативних проявів такого антропогенного фактора став бурхливий розвиток комп’ютерних і радіоелектронних технологій, що породжує нові джерела генерування електромагнітних впливів на навколишнє середовище. Обґрунтовано можливість використання дрібнозернистих бетонів з дисперсним металевим заповнювачем для виготовлення нового різновиду будівельних виробів ніздрюватої структури з поліфункціональними властивостями. Представлено графічні інтерпретації результатів експериментальних досліджень впливу рецептурно-технологічних параметрів отримання виробів ніздрюватої структури на фізико-механічні властивості зразків. Встановлено оптимальні компонентні склади сировинних сумішей. Визначено складові етапи методики дослідження радіоекрануючих характеристик зразків, обґрунтовано умови проведення випробувань. Побудовано графічні моделі впливу технологічних параметрів виготовлення зразків на здатність ніздрюватих металонаповнених бетонів поглинати і розсіювати проникаючі потоки електромагнітних випромінювань. Розглянуто фактори впливу на технологію формування нового різновиду ніздрюватих бетонів з поліфункціональними властивостями. Запропоновано перспективні напрямки впровадження отриманих екологічно ефективних будівельних матеріалів для тепломодернізації елементів огороджувальних конструкцій будівель при одночасному забезпеченні сприятливих санітарно-гігієнічних умов всередині приміщень, завдяки екрануванню дисперсно-наповненими напівпровідниковими ніздрюватими структурами шкідливих проникаючих ззовні потоків електромагнітних випромінювань.