АНАЛІЗ ІСНУЮЧИХ СТІНОВИХ ПАНЕЛЕЙ ТА РОЗРОБКА ВЛАСНОГО КОНСТРУКТИВНОГО РІШЕННЯ ДЛЯ ЗВЕДЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ БАГАТОПОВЕРХОВИХ БУДИНКІВ - Ковальський, Віктор Павлович; Абрамович, Віта Сергіївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
На сьогоднішній день панельне будівництво здебільшого асоціюється з радянськими «хрущівками», які почали масово зводитися в кінці 1950-х рр. Але сучасне застосування панелей може забезпечити необхідну енергоефективність, пришвидшити та здешевити зведення багатоповерхових будинків. У роботі представлено аналіз стінових панелей та конструктивних рішень стін з використанням стінових панелей, які застосовуються в будівництві багатоповерхових будинків, і які б задовольняли всі вимоги Закону України Про енергетичну ефективність будівель. Проведено порівняння цих способів зведення будинків та досліджено житловий фонд України та світовий досвід на наявність сучасних багатоповерхівок, побудованих даними методами панельного будівництва. У ході дослідження виявлено певні недоліки кожного з конструкційних рішень та висунуто можливі вирішення даних проблем для зменшення їх негативного впливу на будинок під час її експлуатації. Після проведення дослідження на основі отриманих результатів розроблено власне конструктивне рішення стінової панелі для зовнішніх стін будинку, яка усуває деякі недоліки існуючих стінових панелей.