ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ Γ-МЕТОДУ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ МІЦНОСТІ ПКД ПАНЕЛЕЙ ПРИ ЗГИНІ - Бідаков, Андрій Миколайович; Пустовойтова, Оксана Михайлівна; Распопов, Євген Анатолійович; Страшко, Богдан Олександрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Поперечна клеєна деревина (ПКД) або CLT є новим будівельним матеріалом, який широко впроваджується у будівництві багатоповерхових житлових та офісних будівель. Цей матеріал набув широке розповсюдження у країнах Європи, США та Канаді і активно використовується вже напротязі 20 років. На сучасному етапі розвитку ПКД панелей тільки націоальний стандарт німеччини DIN EN 1995-1-1/NA (2010) та стандарт Австрії ÖNORM B 1995-1-1 (2014) з проектування дерев'яних конструкцій містить рекомендації щодо розрахунку та конструювання будівель з ПКД панелей. Розрахунок ПКД панелей при різних видах напруженого стану можливо виконувати лише на основі технічних заключень лабораторій та сертифікатів продуктів які містять вказівки та поправочні величини для розрахунків ПКД панелей конктерного виробника. Наступна редакція Єврокоду-5 у 2022 році буде мати суттєві нормативні вказівки та вимоги для проектування і розрахунку будинків з використанням ПКД панелей. Існує три методи розрахунку міцності ПКД панелей при згині, кожна з яких базується на певній схемі апрокисмації: гамма-метод, метод Тимошенко та метод зсувної аналогії. Гамма-метод розглядає ПКД панель як балку на підатливих зв’язках, аналогчно балці системи Деревягіна на пластинчатих шпонках або кубишках Кюблера, де поперечні шари дошок розглядаються як підатливі звязки і не враховуються при обчисленні геометричних характеристик поперечних перерізів ПКД панелей. Кожна методика має свої переваги та недоліки, оскільки має цілу низку певних припущень для спрощення обчислень. У даній роботі висвітлені переваги та недоліки гамма-методу, який має найбільше розповсюдження ніж інші методики і міститься у багатьох технічних заключеннях різних виробників ПКД панелей. Аналіз недоліків цієї методики дозволяє уникнути низку неточностей результатів розрахунку.