МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ДЕФОРМАТИВНОСТІ БУРОНАБИВНИХ ПАЛЬ ЗА МГЕ - Моргун, Алла Серафимівна; Тимченко, Аліна Анатоліївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2020)
Проектування надійних і економічних сучасних будівельних об’єктів, які являють собою великомасштабні споруди є актуальним, тому вірне використання законів механіки ґрунтів особливо важливо при їх проектуванні і будівництві. Механіка ґрунтів – це механіка природних дисперсних (мілко подріблених) тіл, включає як закони теоретичної механіки (механіки твердих абсолютно нестискуваних тіл) так і закономірності будівельної механіки (закони пружності, пластичності). Успіхи фундаментобудування в цілому зобов’язані його наукові базі – механіці ґрунтів. Граничний напружений стан ґрунту в даній точці відповідає такому напруженому стану, коли незначний додатковий силовий вплив порушує існуючу рівновагу і приводить ґрунт в нестійкий стан, в масиві ґрунту виникають поверхні ковзання, розриви, просідання і порушується міцність між його частинками і агрегатами. Такий напружений стан ґрунтів потрібно розглядати як недопустимий при будівництві на них споруд. Саме тому для інженерної практики дуже важливо вміти оцінювати максимально можливе навантаження на ґрунт, при якому він буде ще знаходитись в рівновазі, тобто не буде втрачати міцність і стійкість. У зв’язку із зростанням об’єму використання буро набивних паль назріла необхідність напрацювань сучасних прогнозних методів визначення їх несучої спроможності з залученням ЕОМ, адже основною задачею при проектуванні споруд є інженерна оцінка несучої спроможності ґрунтових основ. В роботі за числовим МГЕ змодельовано процес деформативності буро набивної палі . Питання міцності (несучої спроможності), стійкості ґрунтів є задачами загальної теорії граничної рівноваги, початок якої було покладено ще трудами М. Кулона та Л. Прантля.