УДОСКОНАЛЕННЯ ОГОРОДЖУЮЧИХ КОНСТРУКЦІЙ ЯК ДЖЕРЕЛО ЗНИЖЕННЯ ТЕПЛОВИХ ВТРАТ СУЧАСНОЇ БУДІВЛІ - Сердюк, Василь Романович; Сердюк, Тетяна Василівна; Франишина, Світлана Юріївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
В статті висвітлена актуальна проблема підвищення енергетичної ефективності в будівельній галузі. Будівельний комплекс залишається одним із найбільших споживачів паливно-енергетичних ресурсів в Україні. Напрямки ресурсо- та енергоефективності в будівельному виробництві активно обговорюються науковцями багатьох країн світу. Одним із основних способів підвищення енергетичної ефективності є удосконалення зовнішніх огороджуючих конструкцій будинку. Значна частина теплових втрат відбувається саме через зовнішні огороджуючі елементи, зокрема віконні конструкції. Висвітлено законодавче регулювання нормативних значень теплостійкості віконних конструкцій. Проведено порівняння показника теплопередачі для зовнішніх огороджуючих конструкції в Україні та близької за кліматичними умовами Фінляндії. Здійснено приведення вітчизняного показника термічного опору до коефіцієнта теплопередачі, що використовується в більшості країн світу. Проведено порівняння вітчизняних нормативних значень коефіцієнта теплопередачі із аналогічними значеннями інших країн. Представлені інноваційні напрямки підвищення термічного опору сучасних віконних конструкцій.