ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО МІКРОКЛІМАТУ ПЛАВАЛЬНИХ БАСЕЙНІВ - Джеджула, В'ячеслав Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
Вінницький національний технічний університет В умовах сьогодення в будівництві значного поширення набуло будівництво великих громадських багатофункціональних будівель: торгівельно-розважальних центрів та аквапарків. Дані будівлі містять приміщення великих басейнів. Басейни використовують для плавання, проведення змагань та виступів спортсменів. Основними шкідливостями в процесі експлуатації басейнів є волога та явне тепло, які, за неправильної експлуатації кліматичного обладнання, спричиняють руйнування огороджуючих конструкцій, ефект «парника» та перевитрати енергії на підігрів води. Саме тому, актуальним є дослідження особливостей формування енергоефективного мікроклімату басейнів. В статті розглянуто підходи з формування енергоефективного мікроклімату плавальних басейнів. Обґрунтовано важливість підтримки температури і відносної вологості внутрішнього повітря громадських басейнів. Визначено економію енергетичних ресурсів за використання комплексного підходу з енергоефективності. Формування енергоефективного мікроклімату громадських басейнів потребує детального розрахунку вологовиділень у повітря приміщення. Крім традиційних енергозберігаючих заходів (теплоізоляції, енергоутилізації) значну увагу необхідно приділяти процесам підтримки температури і відносної вологості внутрішнього повітря: надмірна відносна вологість призводить до не комфортності перебування, знижена – сприяє інтенсивному вологовиділенню. Використання правильних схем роздачі та видалення повітря, обробки повітря та автоматичного контролю дозволить значно підвищити енергоефективність процесу формування внутрішнього мікроклімату плавальних басейнів.