АЛГОРИТМ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТА УПРАВЛІННЯ ІМОВІРНІСТЮ ТЕПЛОВОЇ ВІДМОВИ ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНОЇ ОБОЛОНКИ БУДІВЛІ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Бікс, Юрій Семенович; Лялюк, Олена Георгіївна; Лялюк, Андрій Олександрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
Виконано аналіз українських та зарубіжних літературних джерел, в яких висвітлено результати аналітичних та експериментальних досліджень причинно-наслідкових факторів, що впливають на безвідмовну роботу огороджувальних конструкцій теплоізоляційної оболонки будівель. Розглянуто методики визначення імовірності теплових відмов огороджувальних конструкцій з врахуванням теплофізичних показників, які впливають на зміну санітарно-гігієнічних параметрів приміщень будівлі, запроектованих та побудованих на підставі різної нормативної бази, як з термічно однорідних та термічно неоднорідних будівельних матеріалів. Встановлено, що зменшення спроможності огороджувальних конструкцій забезпечувати нормативні теплоізоляційні властивості при заданих експлуатаційних режимах за причинами виникнення теплової відмови визначаються рядом чинників. На цій підставі класифіковано теплову відмову ізоляційної оболонки будівлі за тепловим режимом і причинами її виникнення за такими типами:проектно-конструктивні, технологічно-монтажні, експлуатаційні та концептуальні на системному рівні. Результати експериментальних тепловізійних обстежень існуючих багатоповерхових житлових будинків в м. Вінниці свідчать про наявність відхилень теплофізичних властивостей їх огороджувальних конструкцій від діючої нормативної бази. Особливо суттєва відмова ізоляційної оболонки будівлі притаманна вузлам примикання огороджувальних конструкцій. Управління енергозберігаючими проектами термодернізації огороджувальних конструкцій будівель на етапі розробки інвестиційної фази проекту із зменшення теплової відмови оболонки для забезпечення комфортних мікрокліматичних умов в приміщеннях можливо тільки при комплексній оцінці імовірності теплової відмови з врахуванням можливих кількісних та якісних чинників. Ця задача може бути вирішена за використанням запропонованої структурно-алгоритмічної моделі реалізації проекту комплексного управління імовірністю теплової відмови теплоізоляційної оболонки будівлі, яка враховує динамічне оточення проекту, різноманітні проектно-конструктивні, технологічно-монтажні, експлуатаційні та концептуальні рішення щодо оптимізації параметрів теплоізоляційної оболонки для створення нормативних санітарно-гігієнічних умов в приміщеннях.