ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕМПУ НАГРІВАННЯ ГЕТЕРОГЕННОГО РІДКОГО СЕРЕДОВИЩА - Ткаченко, Станіслав Йосипович; Власенко, Ольга Володимирівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
Методи регулярного теплового режиму корисні за умов дослідження нестаціонарних теплових процесів в системах «навколишнє середовище – тверде тіло (набір твердих тіл)» з метою визначення теплофізичних параметрів твердих тіл. Проведені дослідження системи «вода в кільцевому об’ємі – тонка циліндрична металева стінка – складна рідка суміш в циліндричному об’ємі» в умовах нестаціонарних теплових процесів на предмет можливості реалізації регулярного теплового режиму в названій системі, зі складною сумішшю. Дослідження проводилося на експериментальній установці (експериментальний стенд), яка складається із зовнішньої металевої посудини, яка має циліндричну форму, внутрішньої металевої циліндричної посудини та ізольованої ззовні металевої кришки. Було визначено, що на проміжку, який досліджується, витримується співвідношення для надлишкової температури ln(ϑ) = f(τ), яке характерне для регулярного теплового режиму. Експериментально встановлено, що регулярний тепловий режим має місце до тих пір, поки в складній багатокомпонентній суміші (кисле молоко) не починається суттєва перебудова її структури, тобто перехід цієї суміші в двофазну систему (сироватка + сирна маса).