ПЛАНУВАННЯ ЕКСПЕРИМЕНТУ З ДОСЛІДЖЕННЯ ЧИННИКІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ТЕРМІЧНИЙ ОПІР ОГОРОДЖУВАЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ ПРИ ЇХ ТЕРМОМОДЕРНІЗАЦІЇ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Горюн, Оксана Юріївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
На сьогодні, за відсутності достатньої кількості палива, зменшення енергетичного споживання у житловому секторі важливе для України. Це не тільки дозволить економити ресурси, що витрачаються на опалення житлових будинків, а й дозволить знизити шкідливий вплив на навколишнє середовище. Сучасний шлях України в напрямку енергозбереження підвищує вимоги до теплозахисних конструкцій, підвищивши значення термічного опору. Тому необхідно їх вдосконалювати. Важливо звернути увагу на вузли примикання огороджувальних конструкцій будівлі, так як там виникають так званні "містки холоду". Дослідження показали, що крізь такі місця втрачається до 30% енергії на опалювання. Поява "містків холоду" в першу чергу обумовлена матеріалами, що використовуються, і особливостями конструкції. Сучасними нормативними документами не передбачено дієвих технічних рішень щодо зменшення тепловтрат через термічні неоднорідності зовнішніх огороджувальних конструкцій будівель. В зв'язку із цим необхідно розробляти конструктивні рішення теплоізоляційних систем вузлів примикання, що зменшить ймовірність виникнення "містків холоду" та в свою чергу підвищить енергоощадність будівлі. Характеристики теплоізолюючого матеріалу відіграють важливу роль у підвищенні термічного опору конструкції. Сьогодні існує різноманітна кількість теплоізолюючих матеріалів, які різняться між собою як властивостями, так і вартістю. Зважаючи на це необхідно підібрати найбільш оптимальні параметри теплоізолюючої конструкції для вузлів примикання, які задовольняли б нормативні вимоги. Для цього проведено дослідження впливу параметрів теплоізоляції на термічний опір конструкції на основі двофакторного експерименту. Із параметрів, що мають найбільший вплив на термічний опір, обрано товщину теплоізоляційного матеріалу та його щільність.