ОСОБЛИВОСТІ НОВОЇ МЕТОДИКИ РОЗРАХУНКУ ПРОЕКТНОГО ТЕПЛОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ СИСТЕМ ОПАЛЕННЯ БУДІВЕЛЬ ЗА ДСТУ EN 12831-1:2017 - Проценко, Сергій Борисович; Новицька, Ольга Сергіївна; Кізєєв, Микола Дмитрович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
Виконано порівняльний аналіз методики розрахунку проектного теплового навантаження системи опалення будівель за EN 12831 в редакції 2006 та 2017 років. Новий стандарт у редакції 2017 року суттєво відрізняється від попереднього в редакції 2006 року. Особливо значних змін зазнала методика розрахунку вентиляційних втрат тепла, ставши більш точною, гнучкішим став підхід до визначення температури в суміжних квартирах, що впливає на величину втрат тепла «до сусіда», тощо. Новий стандарт надає можливість точнішого визначення проектної зовнішньої температури та урахування внутрішніх і зовнішніх надходжень тепла при розрахунку теплового навантаження, але методика їхнього обчислення має бути розроблена на національному рівні. Визначені основні задачі, що мають бути вирішені для широкого впровадження нового стандарту ДСТУ EN 12831-1:2017 у практику проектування систем опалення будівель в Україні.