ОСОБЛИВОСТІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Сердюк, Тетяна Василівна; Пляцок, Марина Сергіївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
Будівельна галузь є надзвичайно чутливою та залежною від загального стану економіки. Адже в періоди фінансових криз в країні показники будівництва погіршувались значно більшими темпами, ніж в середньому по економіці, і відновлення діяльності підприємств галузі відбувалось повільніше за інші види діяльності. Це обумовлює важливість активізації інноваційної діяльності в галузі, спрямованої на нівелювання негативних коливань, викликаних тісною залежністю від макроекономічного стану. Ефективність розвитку інновацій на підприємствах будівельного сектору обумовлена взаємоув’язуванням багатьох чинників, серед яких зокрема потенціал науки, структура виробництва, ресурсна база і система управління підприємств, дієвість методів стимулювання з боку держави. Ефективні інноваційні процеси на підприємствах будівельної галузі – це фактор підвищення конкурентоспроможності кожного окремого виробника. Існує багато чинників стримання інноваційної активності на підприємствах галузі, на наш погляд до основних з них в даній галузі можна віднести: законодавчі, ринкові, управлінські. Будівельна галузь, на відміну від, скажімо, машинобудівної, не вважається такою, що визначає технологічний розвиток економіки. Проте велика частка вартості будівництва в інвестиційних проектах не може не впливати на рішення щодо інвестування в усіх сферах діяльності, що підтверджує необхідність інноваційних процесів на підприємствах галузі. Будівельне підприємство у своїй інноваційно-інвестиційній діяльності повинно прагнути до підвищення конкурентоспроможності своєї продукції та послуг за рахунок зниження експлуатаційних витрат, ціни, покращення якісних, енергетичних, екологічних та функціональних параметрів продукції.