ФАКТОРИ НАДІЙНОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ БАГАТОШАРОВИХ ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ БУДІВЕЛЬНИХ ВИРОБІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ СОЛОМИ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Бікс, Юрій Семенович; Ратушняк, Ольга Георгіївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
Для оцінювання надійності забезпечення енергоефективності багатошарових теплоізоляційних огороджувальних конструкцій виробів із соломи запропоновано їх класифікацію за кількісними та якісними теплофізичними, механічними й екологічними ознаками. Для виявлення ієрархічних зв’язків між класифікаційними параметрами використано математичний апарат нечіткої логіки та лінгвістичні змінні. Лінгвістичну змінну, що описує теплофізичні фактори впливу на надійність забезпечення енергоефективності багатошарових теплоізоляційних огороджувальних конструкцій, представлено лінгвістичними змінними густина, питома теплоємність, теплопровідність, коефіцієнти теплозасвоєння, паропроникнення й повітропроникнення, теплова інертність та імовірність теплової відмови. Лінгвістичну змінну, що описує механічні фактори впливу, представлено лінгвістичними змінними несуча здатність, міцність на стискування, жорсткість, морозостійкість та довговічність. Лінгвістичну змінну, що описує екологічні фактори впливу, представлено лінгвістичними змінними вогнестійкість, хімічна і біологічна стійкість, шкідливість та звукопоглинання.