ІНЖЕНЕРНИЙ ДОСВІД ВІЗУАЛЬНОГО ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНОГО ОБСТЕЖЕННЯ СУДНОНАВАНТАЖУВАЧІВ - Попов, Володимир Олексійович; Курдибаха, Владислав Миколайович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2019)
У статті узагальнено досвід застосування суднонавантажувачів, як завершальної ланки логістичної системи при транспортуванні продукту від місця синтезу і тимчасового зберігання до судна, що використовують на цей час в більшості морських портів України. Виконано докладний опис конструкції та принципу роботи стрічкових суднонавантажувачів закордонного виробництва, а також небезпеки, які можуть виникати при виході з ладу цих споруд. Несучий металевий каркас споруди умовно розділено на функціонально-незалежні одиниці – плоскі і просторові рами (траверса ходового механізму, гойдальна опора, маятникова опора, основа рами порталу, розпірні балки, верхня частина рами порталу, стріла, висувна частина стріли, містки, оглядові майданчики та майданчики приводів), що дає більш повне уявлення про основи конструювання таких споруд. Наведено основні технічні характеристики машин та механізмів, а саме, конструкцій приводів, транспортерних систем, поліспастів, висувних систем, що впливають на будівельні конструкції споруди. Описано основні результати обмірів суднонавантажувачів з визначенням втрат перерізів елементів каркасу та стану зварних і болтових з’єднань. Узагальнено інженерний досвід з обстеження та оцінки технічного стану будівельних конструкцій цих споруд, які протягом тривалої експлуатації зазнали втрат міцності та жорсткості від агресивної дії морської води та розчинених в ній хімічних добрив, що подаються суднонавантажувачем. Виконано локалізацію найбільш значних дефектів (осередків шаруватої та виразкової корозії) на довгомірних та пластинчатих будівельних конструкціях суднонавантажувачів, а також, розроблено методику та схеми з підсилення. Доведено системний характер появи пошкоджень на тонколистових погано вентильованих елементах споруди. Наведено рекомендації з раціоналізації підсилення конструкцій навантажувачів для недопущення у подальшому накопичення подібних дефектів, які, загалом, полягають у широкому застосуванні захисних цинкових та полімерних покриттів та товстолистових конструктивних елементів. Окреслено основні заходи з охорони праці при виконанні робіт з підсилення та відновлення будівельних конструкцій суднонавантажувачів.