ПРОТИЗСУВНЕ АНКЕРНЕ КРІПЛЕННЯ - Загреба, Василь Петрович; Малачковська, Роксолана Ігорівна; Олійник, Юлія Григорівна; Пшеничнюк, Сергій Васильович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2018)
В статті проаналізовані існуючі способи кріплення стін траншей і котлованів. Запропоновано нові пристрій і технологія протизсувного анкерного кріплення, які дозволяють тимчасово (на період будівництва підземної частини будівлі) утримувати вертикальні стінки котлованів і траншей глибиною до 4 м від зсуву. Запропоновані рішення особливо актуальні в стиснених умовах щільної забудови при відсутності можливості влаштування відкосів. Наведені основи розрахунку дозволять в подальшому розробити просту і доступну інженерну методику надійності даного анкерного кріплення. Технологія і пристрій є технологічно простими і дозволяють в порівнянні з традиційними знизити трудомісткість влаштування та зменшити вартість проведення робіт.