ЗАСТОСУВАННЯ ЧИСЛОВОГО МЕТОДУ ГРАНИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В ПРИКЛАДНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ ПОВЕДІНКИ КІЛЬЦЕВОГО ФУНДАМЕНТУ - Моргун, Алла Серафимівна; Малачковська, Роксолана Ігорівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2018)
Отримання вихідних прогнозних даних для розрахунку несучої спроможності кільцевих фундаментів – технічно можливих і раціональних варіантів фундаментних конструкцій споруд баштового типу, є одним із актуальних напрямків фундаментобудування. Деформування гранульованого грунтового середовища здійснюється при взаємному проковзуванню зерен, а в умовах великих тисків – і при крихкому руйнуванні. Для обґрунтування проектних рішень грунтових основ розрахунки можливі лише за допомогою сучасних числових методів та ЕОМ. В роботі за числовим методом граничних елементів (МГЕ) проведено прогноз нелінійного деформування кільцевого фундаменту баштової димової труби