РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧА ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОГЕННИЙ ВІДХОДІВ - Лемешев, Михайло Степанович; Христич, Олександр Володимирович; Зузяк, Світлана Юріївна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2018)
У публікації висвітлено перспективні напрямки отримання нових будівельних матеріалів з використанням техногенних відходів Вінницької області. Відображено отримані результати розробки ресурсозберігаючої технології переробки шкідливих промислових відходів (фосфогіпси, золи-винос і червоні шлами) з змодельованої у вигляді блок-схем технологічних процесів виробництва будівельних виробів. Проведені дослідження комплексної технології механо-хімічної активації відходів підприємств енергетичної галузі з використанням фосфогіпсу і червоного шламу. Показана можливість адаптації запропонованої технології в умовах діючих виробництв підприємств промисловості будівельних матеріалів та виробів без потреби в значних капітальних затратах і організаційно-технологічних заходів.