ЕФЕКТИВНІ ПОПЕРЕДНЬО НАПРУЖЕНІ МОНОЛІТНІ ЗАЛІЗОБЕТОННІ ПЕРЕКРИТТЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ВКЛАДИШІВ-ПУСТОТОУТВОРЮВАЧІВ, ЯКІ НЕ ВИЙМАЮТЬСЯ - Бабій, Ігор Миколайович; Коломійчук, Вероніка Григорівна (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2018)
плити перекриття, яка полегшена пластиковими пустотоутворювачами. Ефективність такого конструктивного рішення зумовлена дією попереднього стиску бетону розтягнутої зони при зниженні власної ваги конструкції за рахунок влаштування пустот. Наведено основні вимоги до матеріалів і виробів, необхідних для влаштування порожнеч у тілі конструкції і попереднього напруження арматури плит. Отримані співвідношення товщини плити перекриття, витрат бетону і арматури в БПНК в залежності від довжини прольоту каркасної будівлі, які показують перевагу застосування попередньо напруженої арматури над звичайною.