ДРОСЕЛЬНІ ПРИСТРОЇ ІЗ ЗРУЧНООБТІЧНИМИ ВИКОНАВЧИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ РЕГУЛЮВАННЯ ВИТРАТИ АЕРОДИНАМІЧНИХ ПОТОКІВ В СИСТЕМАХ ВЕНТИЛЯЦІЇ ТА АСПІРАЦІЇ - Ратушняк, Георгій Сергійович; Степанковський, Роман Володимирович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2017)
В роботі обґрунтовано актуальність застосування в системах вентиляції та аспірації енергоощадних засобів регулювання витрати робочого середовища в аеродинамічних мережах. Підкреслено, що зменшення енергоємності систем вентиляції та аспірації можна досягти шляхом впровадження вдосконалених конструкцій дросельних регулювальних пристроїв витрати робочого середовища аеродинамічних потоків. Наведено інноваційні конструкції дросельних пристроїв зі зручно обтічними виконавчими елементами, які зменшують турбулентність, тобто покращують аеродинамічні властивості протікання струмини робочого середовища в корпусі дроселя. В якості регулювальних виконавчих елементів запропоновано використовувати герметично закріплену в корпусі дроселя еластичну розтягувальну вставку, що переміщується регулювально-запірними елементами за допомогою регулювальних пристроїв різного конструктивного виконання.