ТЕОРЕТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗА МГЕ ПРОЦЕСУ ДЕФОРМУВАННЯ ПЛИТНОГО ФУНДАМЕНТУ - Моргун, Алла Серафимівна; Шевченко, Ігор Ігорович (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2017)
В роботі з позицій механіки дисперсного пружно-пластичного середовища викладено уявлення про особливості повердінки під впливом навантаження фундаментної плити 10 – поверхової будівлі. Наведена методика розрахунку цього конструктивного розв’язку фундаментів для висотної споруди за сучасними компютерними технологіями на основі числового методу граничних елементів (МГЕ). В залежності від властивостей ґрунту і діючих напружень осадка споруди здійснюється в результаті ущільнення чи витискування ґрунту з під фундаменту. В тому і другому випадку явище осідання обумовлено течією ґрунту, тому природно, що на перший план розв’язку статичних задач фундаментобудування виступає умова, чи рівняння, що визначають границю між твердим і текучим станом ґрунту в залежності від напружень. Прикладання числового МГЕ до розвязку нелінійної задачі геомеханіки обгрунтовано теоретичними викладками, підкріплено та проілюстровано даними числового розрахунку.