ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБІВ З СОЛОМИ В МАЛОПОВЕРХОВОМУ БУДІВНИЦТВІ - Бікс, Ю. С. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2017)
У статті проведено аналіз використання соломи та виробів з неї, як екологічно чистого, доступного та дешевого матеріалу для зведення сучасного та енергоефективного малоповерхового житла. Проаналізовано сучасні способи зведення огороджуючих конструкцій стін з соломи на основі закордонного та вітчизняного досвіду будівництва. Наведено переваги та недоліки різних способів влаштування конструкцій стін з соломи. З’ясовано, що вартість 1м2 площі солом’яного будинку значно дешевше середньої ринкової вартості традиційного житла, та коливається в межах від 90 до 150$. Показано, що питомі витрати на опалення в будинку з солом’яних блоків майже втричі нижче від цегляного будинку та вдвічі від будинку з газосилікатних блоків.