НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН КВАЗІ-ОДНОФАЗНОГО МАСИВУ З МАЛОМІЦНОЇ СЛАНЦЕВОЇ ПОРОДИ ПРИ СТИСНЕННІ - Самедов, Ахмед Меджид-огли; Охріменко, В. І. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2017)
Розглянуто напружено-деформований стан при стисканні квазіоднофазного масиву, що складається з вивітрених маломіцних сланцевих порід. Визначено деформування зразків з маломіцних сланцевих порід у вигляді формозміни і об'ємних деформацій при стисненні в компресійному приладі (одометр) і в 3-х осном приладі (стабілометр). Запропоновані залежності деформації формозміни що залежать від змін напруг модуля зсуву G, від структурної міцності і в'язкості ν(t). Так само запропоновані залежності об'ємних деформацій, що залежать від величини об'ємних напруг , від структурної об'ємної міцності , V і від модуля об'ємної деформації . Дано спільні рішення рівнянь формозмін і об'ємних деформацій.