МЕТОДОЛОГІЯ ПРОВЕДЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО АУДИТУ ПІДПРИЄМСТВ ДОРОЖНЬОЇ ГАЛУЗІ ТЕПЛОВІЗІЙНИМ МЕТОДОМ - Дмитрієв, М. М.; Гамеляк, І. П.; Попелиш, І. І.; Коц, І. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2015)
Однією із суттєвих складових зменшення собівартості виготовлення асфальтобетонної суміші є застосування є енергозберігаючих технологій при її виготовленні. Встановлено, що середні енерговитрати на асфальтобетонних заводах становлять приблизно 0,40 ГДж/т. Такі значні енерговитрати залежать від недосконалої теплоенергетичної системи технологічного устаткування, що допускає великі втрати теплової енергії при здійсненні технологічного процесу. Окрім того, встановлено, що підвищення енергоефективності технологічного процесу може бути досягнуте за рахунок зменшення початкової вологості складових інгредієнтів асфальтобетонної суміші. Запропоновано застосування тепловізійного методу для проведення енергоаудиту і встановлення реальної картини поточної ситуації з енерговикористанням на підприємстві, що надає можливість виявити пріоритетні напрямки для подальшої роботи з енергозбереження.