ЕКОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ ЗАСТОСУВАННЯ БЕЗТРАНШЕЙНИХ МЕТОДІВ ЗАМІНИ ТРУБОПРОВОДІВ - Потапова, Т. Е.; Прилипко, Т. В.; Яворовська, О. В. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2015)
У роботі представлено результати дослідження викидів вуглекислого газу при реновації трубопроводів траншейним та безтраншейним методом, а саме методом горизонтально направленого буріння у умовах міста. Дослідження спрямовано у будівельну галузь для реалізації більш екологічного методу заміни трубопроводів, що в майбутньому дасть змогу покращити екологію міст. У дослідженні було змодельовано ситуацію заміни водопроводу у м. Вінниця двома методами – траншейним та безтраншейним. Було проаналізовано викиди СО2 від робочої техніки та порушення руху транспорту. Дослідження було проведено з метою підвищення екологічної безпеки при проведення ремонтних робіт у містах в рамках концепції Сталого Розвитку.