ВПЛИВ ПОВТОРНОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА ДЕФОРМАТИВНІСТЬ ОСНОВ ВДАВЛЕНИХ ПАЛЬ - Зоценко, М. Л.; Сєдін, В. Л.; Бікус, К. М. (Сучасні технології, матеріали і конструкції в будівництві, 2014)
В даній роботі розглянуті результати вдавлювання призматичних залізобетонних паль в алювіальні ґрунти заплавних відкладів. Різниця в зусиллі вдавлювання паль у межах будівельного майданчика зафіксована більше ніж у три рази. Досліджено фактор впливу повторного навантаження на деформативність основ вдавлених паль, шляхом проведення контрольних статичних випробовувань частини паль з відділенням їх від ростверку, після тривалого "відпочинку". Доведено, що повторне навантаження паль привело до певного вирівнювання їх несучої здатності (осідань), бо різниця у значеннях несучої здатності після випробувань не перевищила 20 %, і сприяло доущільненню ґрунту основи під вістрям палі. Запропоновано для рішення таких геотехнічних задач застосовувати технологію попереднього контрольованого навантаження паль.